Riikka Viialalle EM-kulta ja -hopea

EM_kulta_5_2017_IMG_8408w

Kahvakuulaurheilun EM-kilpailut käytiin 13.-14.5.2017 Daugavpilsissä Latviassa. Ensimmäistä kertaa naisilla oli mahdollisuus perinteisen tempauksen ohella kilpailla yhden käden long cyclessä, jossa yksi liike koostuu rinnallevedosta ja työnnöstä. Riikka Viialan (Tampere, K4 Center) johdolla Suomeen otettiin kautta aikojen ensimmäiset kahvakuulaurheilun mestaruussarjojen kultamitalit. Viiala nosti 24-kiloista kahvakuulaa 81 kertaa käytettävissä olevassa kymmenminuuttisessa. Tulos riitti ylivoimaisesti EM-kultaan alle 58 kg painoluokassa sekä varmisti paikan lajin MM-kilpailuihin Souliin Etelä-Koreaan marraskuussa. Suomalaisnaisista myös Ronja Jämsen (88, alle 68 kg) ja Niina Pelander (106, yli 68 kg) ottivat kultaa samassa nostomuodossa.

Viiala osallistui myös alle 58 kg amatöörisarjassa 16 kg tempaukseen, jossa menestystä on kertynyt jo useissa MM- ja EM-kilpailuissa viime vuosina. Vaikka toinen kilpailulaji nostettiin samana päivänä, Viiala jaksoi urakoida toisen täyden kymmenminuuttisen. 187 toistoa oli uusi henkilökohtainen kansainvälisten arvokilpailuiden ennätys. Sarjan voitto meni Irlantiin 199 toistolla ja pronssia nappasi toinen suomalainen, Arja Leskelä 181 lukemalla. Viialaa valmentava Tapio Tuomisto nappasi pronssia 40-44 vuotiaiden alle 95 kg veteraanisarjassa. Lajina oli biathlon, joka koostuu erikseen nostettavista työnnöstä ja tempauksesta. Tuomisto teki ennätyksensä niin tempauksessa kuin yhteistuloksessa. Yleisessä amatöörisarjassa 24-kiloisilla kuulilla tulos riitti kuudennelle sijalle. Tuloksina olivat 64 työntöä ja 127 tempausta eli yhteispisteinä 127,5. Tiina Siidorov kilpaili ensimmäistä kertaa kansainvälisissä arvokilpailuissa. Yli 68 kg amatöörisarjan tempauksessa 16 kg kuulalla tulokseksi tuli 156, joka oikeutti kahdeksanteen sijaan.

Kaikkiaan Suomen joukkueessa oli 23 nostajaa. Mestaruussarjoista mitaleita tuli yhteensä viisi, amatöörisarjoista 13 ja veteraanisarjoista 12.