KAHVAKUULA JA KAHVAKUULAURHEILU (GS)

Kahvakuula

Kahvakuulilla on harjoiteltu maailmalla pitkään ja 2000-luvulla harjoittelu alkoi myös yleistyä Suomessa. Harjoittelun tarkoituksena on kehittää mm. voimaa, kestävyyttä ja kehon hallintaa. Harjoittelulla pyritään saavuttamaan terve, hyvinvoiva ja vahva keho. Eri lajien huippu-urheilijat käyttävät kahvakuulaa täydentääkseen harjoituksiaan.

Kahvakuulalla on mahdollista saada lyhyessä ajassa aikaan kovatehoinen treeni, jossa syke nousee ja rasva palaa. Oleellisinta lajissa on hallita tekniikka, jotta harjoittelusta saadaan monipuolista ja tehokasta. Näin myös hermosto joutuu töihin ja sitä kautta mm. tasapaino ja koordinaatio-ominaisuudet kehittyvät.

Liikkeet ja niiden yhdistelmät kehittävät erinomaisesti mm. keskivartalon lihaksia, jotka parantavat ryhtiä. Kahvakuulaharjoittelu soveltuu sekä naisille että miehille, aina aloittelijoista ammattiurheilijoihin. Vaikka laji onkin suosittu kuntoilumuotona, on sen rinnalla kilpailutoimintaa paikallisista salikisoista kansainvälisiin arvokilpailuihin saakka.

Kahvakuulaurheilu, alkuperäiseltä nimeltään girevoy sport (GS), on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä. Nykymuotoinen GS on Neuvostoliitosta alkunsa saanut tekniikka- ja taitolaji, jossa tarvitaan voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Klassisen GS:n nostot ovat työntö ja tempaus, sekä kolmantena lajina long cycle (LC) eli rinnalleveto-työntö, joka kisataan erikseen.

K4 Centerin kahvakuulaurheiluharjoituksissa keskitytään tekemään perusliikkeitä (tempaus, työntö, LC). Harjoituksissa tehdään pidempiä (6-10 minuuttia) aikasarjoja, sekä kehitetään nostotekniikkaa perusliikkeiden ja erilaisten apuliikkeiden avulla.

Olemme Suomen Painonnostoliiton jäsenseura.